Už vím proč, babi! - Konzervace potravin

Informace:

Některé oblasti konzervace jsou známé a dodnes aplikované – zejména to platí pro ovoce a výrobu marmelád a kompotů. S ovocem ale úzce souvisí jeho nakládání do cukru či rumu, výroba rozvarů či povidel nebo naopak sušení do křížal. Sušit ostatně můžeme i houby a Češi jsou národem houbařů. I na konzervaci zeleniny se zaměříme – můžete se podívat na krouhání a nakládání zelí, poradíme, jak uložit jablka, dýně nebo kořenovou zeleninu. Vzpomínáte na poutě a sudy s rychle kvašenými okurkami? Každý z nás má trochu jiný nálev, a právě ten jeho je nejlepší – přijďte se s námi o něj podělit a klidně přineste i ochutnat.

Téměř zcela se také vytratilo tolik oblíbené ukládání vajíček do vodního skla nebo vápna, a právě tuto zapomenutou záležitost „oprášíme“.

Samozřejmě nemůžeme opomenout maso a jeho uchovávání v konzervách. Návštěvníkům tuto techniku pomocí speciálního historického stroje předvedeme. Další lahůdkou bude škvaření sádla.

Drobným návratem o pár desetiletí zpět bude i dlabání do bulvy krmné řepy, úplně stejně jako si dnes děti dlabou dýně. A když někoho přepadne hlad, bude si moci opéct bramboru v podzimním ohníčku.

A tečka na závěr? Ochutnávka starých odrůd jablek.