Výstava Sladké mámení

Informace:

První část výstavy představí proces od výsevu semínka řepy na poli, přes sklizeň, zpracování v cukrovaru, až po bílou kostku na našem stole. Bude zde přiblížena též historie cukrovarů v našem okolí – a to jak vysokomýtského, tak cerekvického. Opomenut nezůstane ani Hrochův Týnec, kde se nacházely dokonce cukrovary dva.

Navazující část přiblíží, kde všude se cukr používá. Uvidíte recepty cukroví z ručně psaných kuchařek, které se v rodinách dědí po generace, a to včetně medailonků některých autorek. Stranou nezůstane ani historie zaniklých i stále živých vysokomýtských cukrářství. Zmíníme i tajemné a méně známé názvy cukrovinek, ukázky cukroví, návod na výrobu sirobu či likéru. Víte, jak vypadaly knihy předloh pro dekoraci dortů před sto lety? A jak zákusky? Díky věrným napodobeninám starých typů sladkostí si o tom bude moci udělat představu každý návštěvník.

Závěr výstavy se proměnění v nostalgickou předvánoční kuchyni, s možností usazení na gauč a zalistováním kuchařskými sešity. A pro malé návštěvníky tu bude připraveno „pečení“ z modelíny a stavění z kostek. Přijďte zjistit, zda to budou kostky cukrové, či dřevěné.

Slavnostní zahájení proběhne v neděli 12. listopadu ve 14 hodin a doprovodný program bude v něčem klasický a v něčem velmi netradiční. Součástí bude třeba chemický pokus, jehož ingrediencí je cukr a také netradičně pojatá pohádka O veliké řepě dětmi vysokomýtské Mateřské školy Pod Smrkem.